2019-02-13

ЗДОЛБУНІВЩИНА - краєзнавчі цікавинки. Новий щорічний настінний календар 2019

Вийшов новий настінний календар, котрий щороку випускає рекламно-поліграфічна фірма ПЛАСТІЛІН. Із Романом Олексюком, директором фірми, обговорили ідею якоїсь цікавої краєзнавчої мапи на цей рік, котра буде слугувати багато років, навіть по завершенню 2019 року.
Ідей було чимало, в тому числі і адаптувати туристичну мапу і культурно-історичний і природно-рекреаційний потенціал нашого краю. Та потрібно було все ж таки знайти золоту середину між насиченістю текстовим матеріалом і візуальною складовою.


Вищеназвані мапи, перенасичені пояснюючим текстом не зовсім нас задовільняли. Тому було прийнято рішення зробити щось нове, із чіткою краєзнавчо-освітньою основою.
Робочий проект мапи "Здолбунівщина - краєзнавчі цікавинки"
Я хотів реалізувати ідею, можливо вперше, лаконічного представлення становлення Здолбунівщини в сучасних територіальних межах, відобразити в яких територіально-адміністративних утвореннях вона перебувала і як індустріальна революція зробила із невеличкого поселення сучасне місто Здолбунів.

Фрагмент мапи "ЗДОЛБУНІВЩИНА - краєзнавчі цікавинки"
Невід'ємно частиною такої мапи має бути представлення символіки району, тому зображення та короткий опис геральдики присутній.
Фрагмент мапи "ЗДОЛБУНІВЩИНА - краєзнавчі цікавинки"
Від туристичного спрямування я залишив перелік музейних закладів нашого району, та включив сюди музейні кімнати шкіл в Гільчі Другій та Будеражі, адже вони достойні того, щоб їх відвідували не тільки учні даних шкіл а й туристи. Етнографічний музей-садиба "Гульча" просто не міг не включити. Хоч цей музей ще не існує, та всі ті серйозні наміри та пророблена праця Олександром Гавроном дають надію що він запрацює в найближчі роки.
Фрагмент мапи "ЗДОЛБУНІВЩИНА - краєзнавчі цікавинки"
Також я добавив блок цікавих фактів, котрі багато жителів Здолбунівщини могли і не знати. Це цікавинки з історії, статистики, географії рідного краю.
Фрагмент мапи "ЗДОЛБУНІВЩИНА - краєзнавчі цікавинки"
З особливостей самої мапи хочу відзначити те, що на ній винесені перші згадки про населені пункти Здолбунівщини, а також вказані історичні назви топонімів, котрі сьогодні вже не вживаються, але є у всіх старовинних документах, а саме: Велика Мощаниця, Гільча (Гульча), Дермань, Глупанин, Борщівка, Гурби.
Фрагмент мапи "ЗДОЛБУНІВЩИНА - краєзнавчі цікавинки"
На карту позначені місця де є старовинні кам'яні хрести, староруські городища, музеї та музейні кімнати, упорядковані джерела, територія Національного природного парку "Дермансько-Острозький" та місце проведення етно-еко фективалю "БУЩА ПАПОРОТЬ". Більшою кількістю об'єктів я вирішив не перевантажувати цю мапу, для всього різномаїття культурно-історичної спадщини району зробимо ще одну мапу :))
Здолбунівщина. Краєзнавчі цікавинки. ©О.Козачок, 2019

Повнорозмірну мапу (5469х4252 pix, 5.6 Mb )  можна скачати ось тут на FLICKR.
Вітряк, с.Стара Мощаниця, Здолбунівського р-ну. Фото Олександра Дмитрука. 2016 р.
Хочу подякувати реально крутому чуваку  - Олександру Дмитруку за чудове фото вітряка в Старій Мощаниці та консультації, адже мало хто об'їздив наш Здолбунівський край на ровері стільки як він. Подяка Володимиру Остапуку, адже саме із його книг я взяв левову частку інформації  про історію нашого краю і саме він вніс чимало правок. Дякую Олегу Тищенку за конструктивну критику проекту.

Немає коментарів:

Дописати коментар