2018-03-10

Здолбунів: який би він міг бути. 1980 рік.

Історія складається із сотень тисяч запитань: "А що, якби...?". Якби відбулося та чи інша подія. Якби виграли ті, а не інші. Якби побудували все те, що планували тощо.
Сьогодні ми розглянемо якраз останнє запитання і об'єктом нашого блогу стане амбіційний, та не реалізований проект будівництва на початку 80-х в місті Здолбунів будинку культури на 1000 глядачів.

Матеріал для блогу в мене був ще у 2017 році, але тільки ось видався гарний вихідний день щоб його вивчити та підготувати для публікації.

Ітак. Наскільки я розумію, станом на кінець 70-х років у нашому місті були такі основні заклади культури:
1. Міський будинок культури на бульварі Цементників. Тодішня його назва могла відрізнятися, але то не є важливо наразі в межах даної статті. Він був побудований у Селищі цементників ще за часів зведення самого селища для працівників цементного заводу;
Міський будинок культури м.Здолбунів. Фото 2017 року.

2. Будинок культури цементників (тоді ще - "Дворец культуры цементников им. В.И.Ленина") який було побудовано щоб задовільнити все більш зростаючі потреби культурного відпочинку для працівників цементного заводу;
Будинок культури цементників (тоді ще - "Дворец культуры цементников им. В.И.Ленина"). Фото початку 80-х рр.
3. Кінотеатр "Мир"
Кінотеатр "Мир", місто Здолбунів. Фото кінця 70-х.

4. Районний будинок культури, котрий знаходився тоді на вулиці Шевченка, в приміщенні сучасного районного архіву.
Будівля сучасного Здолбунівського районного архіву. Фото 2017 року.
Щодо останнього, то там розташовувалися працівники районного будинку культури, а всі урочистості та заходи відбувалися в Палаці культури цементників. За словами тих працівників культури, які вже давно працюють в цій сфері, жодних проблем із приміщенням для урочистих подій або ж підтримкою заводу не було і їм всіляко сприяли в будь-яких культурно-масових заходах.
Як би там не було, та керівництво району, а саме Здолбунівський райвиконком, замовив розробку проекту будинку культури на 1000 місць в місті Здолбунові.

Науково-дослідний і проектний інститут містобудування (Київ НДПІ містобудування) направив до Ровенського філіалу завдання на виробництво інженерно-геологічних вишукувань під будівництво міського Будинку культури на 1000 місць ТП №264-12-102.

Саме на цей Звіт  про інженерно-геологічні вишукування та Результати корозійних досліджень грунтів на площадці будівництва будинку культури в м.Здолбунов ми і будемо спиратися в даному матеріалі.
Але перед тим хотілося б надати кілька роз'яснень тій путаниці, котра вже виникла із самого початку. Ітак, який же це мав бути Будинок культури: міський чи районний. І по масштабу проекту і за потребою це мав бути однозначно саме РАЙОННИЙ будинок культури. Але в самій проектній документації часто фігурувала назва "міський". Переглядаючи чимало проектної документації того часу видно, що тоді особливо "не парились" із дотриманням дрібних юридичних деталей. Ми могли зустріти і Здолбуново-2 і Посёлок. Крім того ви могли звернути увагу на ці цифри: ТП №264-12-102. Це типовий проект міського будинку культури, згідно Каталогу типових проектів для спорудження будівель культурно-освітніх закладів.
Каталог типових проектів для спорудження будівель культурно-освітніх закладів. Москва, 1978 рік.
Так от, саме в цьому каталозі і є типовий проект ТП №264-12-102 - міський будинок культури із залом на 1000 місць.
Що ж собою являє цей проект будинку культури, котрий міг стати однією із найбільших не промислових будівель нашого міста? Розгортаємо каталог і дивимося.
Типовий проект ТП №264-12-102 - міський будинок культури із залом на 1000 місць.
Для кращого розуміння його розмірів і технічних характеристик розміщую збільшені скани проекту.
Наступна сторінка - це вже плани першого та другого поверхів будівлі.
Типовий проект ТП №264-12-102 - міський будинок культури із залом на 1000 місць.





І на останній, третій сторінці проекту, розміщені третій поверх, підвал Будинку культури та поперечний розріз.




Всі картинки чорно-білі, я вирішив трохи їх оживити і розмалював  у веселіші кольори. А чому б і ні?

Ну що ж, ми вияснили як виглядав би новий районний будинок культури. Тепер поглянемо де ж його хотіли збудувати. І тут дійсно неймовірно цікаве місце було вибране проектантами! По вулиці Пушкіна, перекриваючи її просто впоперек! Дивимося на план розташування геофізичних точок (оскільки копія доволі блякла, я її обмалював у графічному редакторі та добавив сучасні назви вулиць міста):

Як бачимо, планувалося таким чином, щоб вулиця Пушкіна впиралался прямо в районний будинок культури. Квартали в Здолбунові не великі і тут присутні більш ніж досить паралельних вулиць, а тому не думаю що утворився б транспортний колапс.

Знову вертаємося до Звіту про інженерно-геологічні вишукування і дивимося сторінку 12. Тут чітко написано, що участок забудований, отже мали б виділятися кошти на відселення людей та виділення їм іншого житла.

І ось на 13-й сторінці бачимо заключення: Гідрологічні умови площадки є несприятливими для будівницттва.

Ось, певно, і все що можна розповісти про даний нездійснений проект. Так все і лишалося до кінця 90-х, коли районна кіномережа помаленьку зачахла, а районний будинок культури перебрався у приміщення колишнього кінотеатру "МИР" на вулиці Незалежності (колишній Леніна).

І нарешті, зверну увагу на розміри будівлі: 70 х 54 метри! Приміром, будівля БКЦ - фактично квадрат із виємкою з тилу і має сторони "всього лиш" 36-40 метрів.

Для тих, хто хоче більше дізнатися що таке типове проектування в Радянському Союзі - читати ТУТ. Для економії часу та коштів були розроблені проекти фактично всіх типів будівель: будинків культури, сільських клубів, бібліотек, танцювальних майданчиків та музичних шкіл. І це стосувалося не тільки культури а й всіх сфер життя: освіти, медицини, промисловості тощо.

Автор: Олексій Козачок.

Немає коментарів:

Дописати коментар