2016-12-25

Богдашівське джерело не пробачило прокльонів

Черговий вихідний і чергова спроба нерівної боротьби між власною лінню та бажанням побачити щось нове. Ітак, в наявності: дві дупи, котрі бажають пригод та термос з капучіною. Ціль - село Богдашів. 




Ось і дороговказ по котрому хотілося піти вже багато років (саме по ньому, а не туди, куди зазвичай відсилали). 


Вітер, мокрий сніг в обличчя та слизьке місиво під ногами особливо не злякало, але й не додавало натхнення. Ось нарешті дійшли-знайшли це джерело преподобних Серія та Германа Валаамських (і тут постає логічне питання - при чому ці преподобні до Богдашівського джерела? Якщо не помиляюсь, до святих їх зачислили за "про­све­ще­ние све­том Хри­сто­вой ве­ры язы­че­ских ка­рель­ских пле­мен". Але, як то кажуть, хто приніс відро, той і назвав джерело.


Така собі міні-капличка посеред полів та ставків. Майже всі конструкції з дерева, мінімум бетону. Та перше, що впало в очі - це дно навколо джерела.



Дно було яскраво помаранчевого кольору. Навіть це яскраве фото не передає усієї бридкості побаченого. Щось схоже на мох оранджевого кольору густою пелиною вкрило все, що було у воді.


Вода у бетонній криниці, котра облаштована для зручності набирання води, теж не зовсім приємна. Вкрита сріблястою плівкою, з "мідною пінкою". Льоша ризикнув її спробувати... "Ти пила технічну воду? В тебе є унікальний шанс спробувати"



Терміново потріно провести експертизу, чому вода у джерелі стала непридатною для споживання! Влітку тут була чиста вода, яку було приємно пити.


"Хто на цьому святому місці напакостить або украде, у того рука нехай відпаде" - напис-проклін на жовто-блакитній стрічці... Від шоку відбирає мову.
Всім відомо, з яким трепетом наші предки відносились до води. У скількох казках ми зустрічаємо "цілюща вода", "жива вода", "мертва вода". Вона наділялась надприродніми властивослями. А скільки у православних християн обрядів пов'язано з водою: хрещення, освячення. Як і наші предки, так і сьогодні люди лікуються замоленою водою. Вода має пам'ять, вона "всмоктує" в себе емоції, звуки, слова, відображення. То ж про які лікувальні властивості цієї води можна говорити, якщо кожен, хто набирає воду, читає проклін?


Помаранчеві віти дерев, що ростуть біля джерела.


Ми ще раз переконались, що природу не можна загнати у рамки. Вона не пробачає, коли її заковують у бетон, тим паче коли проклинають.




1 коментар: