2017-04-12

Поїхали-и-и-и-и! Вітаємо всіх зі святом космонавтики !

Щиро вітаємо всіх з річницею першого польоту людини в космос! Ніякої політики, ніякого бруду. Просто вдячність людському генію та самовідданій праці тисяч вчених та інженерів, котрі поклали свої життя на тернистому шляху людини до зірок!

Ну а оскільки в нашому краї не в честі пам'ятки досягнення людському генію, то поділюся кількома фотографіями нашого "космонавта".
Фотографія із сервісів Гугла.
Дійсно, щиро не розумію як цей пам'ятник став символом Кровавого Совка в уяві деяких городян і вони всіляко сприяють поширенню цієї думки.
Ну так. Ну типовий. Але твердження: "... який не несе жодної культурної та архітектурної цінності, оскільки є типовим і розтиражованим на терені колишнього СРСР ..." вважаю геть не відповідним ні історичній ні естетичній дійсності.
Щодо історії - то для мене особисто це пам'ятник сотням вченим, інженерам та членам їх сімей, котрі в надважких умовах працювали і часто гинули. І в абсолютній більшості - ці всі жертви були задля імперських амбіцій Вождів. 
В плані культурної цінності. Це є далеко не самий жахливий зразок радянського монументального мистецтва. Тут є чудова ідеї, і вона вдало передана архітектором. Для мене це як сучасний Ікар. І його мужнє обличчя мотивує набагато більше, аніж хрести, черепа та кістки, котрими так щедро заряснів наш край.
Неодноразово чув і таку думку: "Ну канешно, оце ти його сфотографував, відфотошопив і він тіпа красівий, а ти давай покажи фотку яким він дійсно є ...".
Тут хочеться плакати і сміятись. Якби фотографії нашого чарівного міста викликали щире захоплення без будь-якої постобробки - я був би першим хто так і робив. Але іноді йдучи нашим містом, хочеться втікати з нього якнайдалі і назавжди. Та є надія що ми його змінимо на краще.
От саме тому такі твердження і є абсолютно безглуздими. Уявіть нареченого, котрий замовляючи весільного фотографа каже йому: "Ти того ... свої оці штучки зі світлом, обробкою, ретушшю прекращай, це все хєрня. Лупи фото як є. Мені потрібне чесне фото. Хочу бачити жінку в тому вигляді, якою її створила матінка-природа! Якщо в неї є прищ на носі - там він і має лишатись, якщо по морді тіче піт - так і знімати! І да, ще ж потрібно сказати щоб ніякого макіяжу та зачіски, все має бути по-чесному!"
Питання щодо типовості проекту. Ну так наше місто на 90% - це типова радянська архітектура. І що? Під корінь всі бетонні коробки, котрі набудовані в місті? А до цього були типові польські будинки. Типові чеські будинки. Життя таке.
Певно коли розпилювали ПАРОВОЗ, теж керувалися принципом - та нафіга нам тут цей притон наркоманів і розмальоване залізне одоробало! Це ж типова радянська фігня ставити паровози. Прибрати і зробити алєйки!

Одним словом, до подібних питань потрібно відноситися вкрай зважено. Ще раз всіх вітаємо з цією річницею!

Мир вам, здолбунівські космонавти!

2 коментарі:

  1. Автор видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  2. Моє покоління називало цей пам'ятник: "колючка", за типові антени супутника, які дивним чином десь щезли в буремні 90-ті. То, певно, хулігани передбачили декумунізацію...

    ВідповістиВидалити