2019-03-01

Історія одного підприємства: комбікормовий завод в Мізочі

Здолбунівський міжгосподарський комбікормовий завод селища Мізоч.  ПІдприємство, яке кануло в небуття...

В 1971 році в селищі Мізоч Здолбунівського району Рівненської області розпочалось будівництво Здолбунівського міжколгоспного комбікормового заводу районного значення, який будувався на дольовій частці колгоспів Здолбунівського району та Мізоцького бурякорадгоспу, для виготовлення комбікорму - суміші зернової сировини з високим вмістом білка, вітамінів і мікроелементів для годівлі тварин.


Першим директором заводу в листопаді 1971 року було призначено Б.Обезюка, який набирає перші кадри та керує будівництвом до травня 1972 року. 

В червні 1972 року директором стає Ф.Цацулін, а з лютого 1975 року А.Косіков. Саме за часів керівництва А.Косікова завод починає працювати.


Будівництво комбікормового заводу у Мізочі .
Фото з архіву Ірини Колосової
В червні 1975 року було запущено перший цех - по виробництву трав’яного борошна. Для приготування трав'яного борошна використовувалась зелена трава люцерни, конюшини та їх суміші зі злаковими травами. 

Пізніше на підприємстві починають функціонувати: цех вітамінної муки, автотракторний парк, мехмайстерня, електродільниця, лабораторія, склади сировини, електроцех, цех грануляції, котельня, цех ОКЦ-50, цех рідких кормових дріжджів, цехи СБ-1,5 та АВМ-1,5.

За сумлінну роботу, працівники заводу преміювалися туристичними путівками круїзу на кораблі «Адмірал Нахімов», який затонув в 1986 році біля міста Новоросійськ.

На підставі Постанови Ради колгоспів Здолбунівського району від 03 вересня 1975 року Здолбунівському міжколгоспному комбікормовому заводу селища Мізоч було передано тваринницькі приміщення колгоспу «1 Травня» села Спасів Здолбунівського району.

З 03 серпня 1978 року Здолбунівський міжколгоспний завод перейменовано у Здолбунівський міжколгоспний комбінат виробництва кормів селища Мізоч Рівненської області.
В лютому 1980 року на комбінаті відбувся нещасний випадок (вибух бункерів готової продукції цеху ОКЦ-50), внаслідок якого загинув працівник В.Осіян.
Здолбунівський міжгосподарський комбікормовий завод селища Мізоч

З лютого 1984 року Здолбунівський міжколгоспний комбінат виробництва кормів і Здолбунівське підприємство по виробництву яловичини об’єднані в одне підприємство - Здолбунівське підприємство по виробництву кормів і яловичини селища Мізоч Рівненської області. 
В жовтні 1986 року відбулась реорганізація підприємства в Здолбунівський міжгосподарський комбікормовий завод селища Мізоч, в зв’язку із виділенням з підприємства спецгоспу по відгодівлі великої рогатої худоби та передачею його колгоспу «1 Травня» села Спасів. 
Згідно наказу з кадрових питань директора виробничо-торгівельної компанії «Медея» міста Здолбунів від 03 березня 1998 року №7 в лютому 1998 року Здолбунівський міжгосподарський комбікормовий завод селища Мізоч був ліквідований і проданий виробничо-торгівельній компанії «Медея». 

(З документів фонду Здолбунівського міжгосподарського  комбікормового заводу селища Мізоч  архівного відділу Здолбунівської райдержадміністрації)



Фото постфактум: залишки заводу - сучасність. (фото з мережі Інтернет, опубліковано Настя Наумюк)

Немає коментарів:

Дописати коментар